tisdagen den 19:e januari 2010

Mer grisen i säcken: Den Rödgröna Sjukförsäkring

Taktik i politik är viktigare än man tror. De rödgröna presenterade imorse ett på förhand starkt kort inför valet, nämligen Sjukförsäkringen. Detta skedde mindre än 24 timmar efter offentliggörandet av deras katastrofala uppgörelse om försvar- och säkerhetspolitik som snarare var fri från uppgörelser i svåra frågor, som värnplikt, Afghanistan, eller vem som skall bli försvarsminister. På så sätt hoppas naturligtvis de rödgröna att denna akilleshäl i deras politik skulle hamna i mediaskugga bakom sjukförsäkringen. Delvis lyckades det, om man ser till morgonnyheterna på TV, men knappast när det gäller svenska tidningar.

Sjukförsäkringen är i alla fall ett steg framåt för de rödgröna, om man jämför med det gamla socialdemokratiska systemet. Där skuffades 140 personer om dagen undan (varav en hel del var mycket unga) i en livstidsdom kallad för sjukpension där de dömdes till att leva på 64 % av sin lön till döden. Det ansåg Perssons regering var ett bra system för att få ner statistiken i arbetslöshet. Att likt flera sossebloggar kalla det för ett mänskligare system än dagens alternativ var ett rent hån.

Liksom alliansregeringens nuvarande nya system så handlar det nya rödgröna förslaget till viss del om rehabilitering av de sjuka. Det är bra. Men förutom otroligt hög svansföring i retoriken med sedvanlig innehållslös skitkastning på alliansen, så är det svårt att se någon reell förbättring i de rödgrönas förslag mot vad vi har idag. I princip kritiserar man regeringen för att vara hjärtlös, monstruös och omänsklig för att sedan presentera snarlika eller identiska egna lösningar. Även idag görs bedömningar individuellt och även idag görs undantag i att hjälpa tillbaks sjuka in i arbetsmarknaden för de som medicinskt inte kan komma tillbaka.

Dessutom är det precis som när det gäller försvar- och säkerhetspolitik, ännu en uppgörelse med stora luckor och diffusa beskrivningar som kan ge vilket utfall som helst. Vad kommer ökade ersättningar att kosta skattebetalarna? Vad menas tex konkret med rehabiliteringsfond och rehabiliteringsinsatser? Stora delar av uppgörelsen är nämligen inte klar utan de rödgröna skall tydligen komma överens och fylla luckorna efter utredningar som skall genomföras EFTER valet. Återigen förväntas väljare rösta fram Sahlin till statsminister utan att rent konkret ha en aning om vilken politik hon skall föra och vilka eftergifter som Ohly lyckas tvinga ur henne.

Grisen-i-säcken-politiken från de rödgröna fortsätter alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar